Останній ривок — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №3 » Останній ривок

Останній ривок

Ремонт у Таращанському районному суді Київської області на завершальному етапі: залишилося провести необхідні комунікації

Аліна НАЗАРЧУК
«Судовий вісник»

Тим, хто вперше відвідує Таращанський районний суд Київської області, довго його шукати не доведеться — суд розмістився навпроти автостанції. Проте впізнати в непримітній будівлі судову установу буде непросто, оскільки вхід до суду більше нагадує підїзд житлового будинку. Як виявилось, після пожежі у 2015 році суд переїхав до приміщення колишнього студентського гуртожитку.

Переступивши поріг суду, готуєшся проходити «фейсконтроль», оскільки в коридорі передбачені бокові вікна, з яких раніше, вочевидь, визирав суворий комендант, тепер же у кімнаті за вікном мав би бути охоронець, який перевіряє документи. Однак охорони немає, а до приміщення суду сьогодні потрапити легше, ніж раніше до гуртожитку.

Як повідомила керівник апарату Оксана Самченко, питання охорони наразі вирішується Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Київської області (ТУ ДСА). «У нічний час охорону здійснюють фізичні особи за цивільноправовими договорами. Громадський порядок під час засідань забезпечує судовий розпорядник»,— розповідає керівник апарату.

Утім, усередині будівлі атмосфера одразу налаштовує на робочий лад: у приміщенні проведено свіжий косметичний ремонт, коридори просторі та охайні, а на другий поверх ведуть сходи із кованими перилами. У холі достатньо місць для сидіння, є і письмовий стіл, біля якого — розетка, щоб відвідувачі могли заряджати гаджети.

Наразі суд у міру можливості забезпечується ТУ ДСА і канцелярськими товарами, і компютерною технікою.

Оскільки за штатом передбачено чотири суддівських посади, в суді облаштовано чотири зали судових засідань. Проте зараз тут працюють лише двоє суддів, бо інші у відставці. Необхідними технічними засобами для фіксації засідань у кримінальних справах обладнано два зали судових засідань, а можливість проведення відеоконференції передбачена лише в одному залі.

Щодо впровадження системи «Електронний суд», керівник апарату запевняє, що до нововведень готові, і відповідальні особи призначені. Реєструвати ж електронні заяви будуть особи, які й наразі займаються реєстрацією, тобто працівники канцелярії.

Передбачено у суді і спеціальну кімнату для серверного обладнання, але, оскільки ремонтні роботи тривають, там ще немає ні кондиціонера, ні шафи для електропроводів, наявність яких передбачена у вимогах до такої кімнати, зауважує керівник апарату.

Кімната для прокурорів та адвокатів у суді також передбачена та хоча ремонт у ній уже завершений, меблів ще немає.

Доукомплектування потребує і архівне приміщення. Так, у суді очікують нові стелажі, щоб розкладати справи, адже зараз значна їх кількість — або на підлозі архіву, або зберігається в інших, не призначених для цього приміщеннях. Наприклад, одну частину справ складено за броньованими дверима архіву, а іншу — в залі судового засідання, який наразі не використовується суддями, оскільки він ще не обставлений меблями та не обладнаний засобами відеоконференцзвязку. Доступ сторонніх осіб до цих залів заборонений, запевняє керівник апарату.

Підозрювані, обвинувачені в залі судових засідань, відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, перебувають у скляних боксах. У кімнаті для конвоювання, згідно з вимогами чинного законодавства, передбачено вихід одразу на вулицю, облаштовано і санвузол.

Проте в приміщенні Таращанського районного суду Київської області санвузли для працівників та відвідувачів суду не працюють, оскільки ще немає водопостачання та водовідведення.

Як і у багатьох районних судах, вирішення потребує питання доступу до суду осіб з обмеженими можливостями. На вулиці хоч і є дворівневий пологий пандус, кнопку для виклику працівників суду наразі не встановлено, ліфт у приміщенні також не передбачений.

Згідно з указом Президента України № 449/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів» від 29 грудня 2017 року планується створення Таращанського окружного суду шляхом злиття Богуславського, Рокитнянського та Ставищенського районних судів Київської області. Утім, працівники суду наразі не знають, ні як будуть вирішені кадрові питання, ні орієнтовні терміни такого укрупнення. І все ж у суді сподіваються, що наявність достатньої площі, матеріально-технічного та кадрового забезпечення дасть змогу створити всі необхідні умови для функціонування Таращанського суду в статусі окружного.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Кадрові ротації

За лаштунками

ВАС настав

Тримати норму

Кількість місць обмежена!

Останній ривок

Новини

Відповідь на тиск

Поза процесом

Почуття половини

Судова практика

Збагачення ґрунт

Нічого особистого

Про і контра факту

Електронна черга

Етапи великого шляху

Судове рішення

Не нормативні обмеження

Правомірність обшуку, проведеного в межах кримінального провадження, що не припинене, підлягає перевірці у порядку кримінального судочинства

Щодо відповідності кандидата на посаду судді критерію доброчесності чи професійної етики

Про нюанси оскарження невключення до переліку вкладників ліквідованого банку

Щодо забезпечення можливості учасників товариства ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного загальних зборів

Звільнення від сплати податку на землю за певний період унеможливлює нарахування пені з підстав відсутності складу податкового правопорушення

Інші новини

PRAVO.UA