Цифербатл — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Цифербатл

Про конкурси до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду в цифрах

Христина ПОШЕЛЮЖНА, «Судовий вісник»

235 кандидатів успішно склали перший етап кваліфікаційного оцінювання «Екзамен» у рамках другого конкурсу до Верховного Суду (ВС). Із них: 78 кандидатів до Касаційного адміністративного суду (КАС) у складі ВС (вакантними там є 26 посад), 48 претендентів до Касаційного господарського суду (КГС) у складі ВС (16 вакансій), 40 кандидатів Касаційного кримінального суду (ККС) у складі ВС (вільними є 13 посад суддів) та 69 претендентів до Касаційного цивільного суду (КЦС) у складі ВС (23 вакансії). Ці та інші цифри були презентовані на прес-брифінгу керівництва Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) у перший робочий, після Різдвяних свят, тиждень.

Усього, підрахували в Комісії, участь у конкурсі до ВС на даному етапі беруть 151 суддя, 33 науковці, 27 адвокатів та 24 кандидати із сукупним стажем. 76 із них мають науковий ступінь кандидата юридичних наук, 17 — докторів юридичних наук. Що стосується «регіонального зрізу», то найбільше кандидатів із Києва (61) та області (10); 20 кандидатів із Харківської області, 18 — із Львівської, по 13 кандидатів з Дніпропетровської та Донецької областей.

Оприлюднила ВККС і детальніші статистичні дані по кожному з касаційних судів ВС. Так, до участі у конкурсі та проходження кваліфікаційного оцінювання до КАС ВС було допущено 136 кандидатів (80 суддів (59 %), 28 науковців (21 %), 10 адвокатів (7 %) та 18 кандидатів із сукупним стажем (13 %). Кількість кандидатів, які успішно склали тестування, — 104 (65 суддів (62 %), 19 науковців (18 %), 6 адвокатів (6 %) та 14 кандидатів із сукупним стажем (14 %). Як ми вже зазначали вище, прохідний бар’єр після виконання практичного завдання подолали 78 юристів: 52 судді (66 %), 13 науковців (17 %), 3 адвокати (4 %) та 10 кандидатів із сукупним стажем (13 %).

Конкурс до КГС ВС примітний тим, що участь у ньому бере чимала кількість суддів Вищого господарського суду України (ВГСУ) та троє членів Вищої ради правосуддя (двоє з яких водночас є суддями ВГСУ). Але давайте поглянемо на загальну статистику. До участі у конкурсі та проходження кваліфікаційного оцінювання ВККС допустила 111 кандидатів (55 суддів (50 %), 17 науковців (15 %), 32 адвокати (29 %) та 7 кандидатів із сукупним стажем (6 %). 64 кандидати успішно склали тестування: 31 суддя (49 %), 9 науковців (14 %), 18 адвокатів (28 %) та 6 кандидатів із сукупним стажем (9 %). Успішно з останнім випробовуванням (практичним завдання) впоралися 48 юристів: 28 суддів (58 %), 2 науковці (4 %), 13 адвокатів (27 %) та 5 кандидатів із сукупним стажем (11 %).

У ККС ВС найменша кількість вакансій, левову частку претендентів до цього суду склали судді. Так, 159 осіб було допущено до участі у конкурсі: 119 суддів (75 %), 21 науковець (13 %) 13 адвокатів (8 %) та 6 кандидатів із сукупним стажем (4 %). Вдало із тестуванням впоралися і пройшли далі 54 кандидати: 41 суддя (76 %), 7 науковців (13 %), 4 адвокати (7 %) та 2 кандидати із сукупним стажем. За результатами практичної частини іспиту картина є такою: із 40 кандидатів — 32 судді (80 %), 5 науковців (12 %), 2 адвокати (5 %) та 1 кандидат із сукупним стажем (3 %). Як бачимо, частка суддів у процентному співвідношенні тільки збільшувалась і є найбільшою серед чотирьох касаційних судів.

160 осіб було допущено до участі у конкурсі до КГС ВС (97 суддів (60 %), 30 науковців (19 %), 22 адвокати (14 %) та 11 кандидатів із сукупним стажем (7 %). Успішно склали тестування 95 кандидатів: 56 суддів (59 %), 15 науковців (16 %), 15 адвокатів (16 %) та 9 юристів із сукупним стажем (9 %). Останнє на цьому етапі випробування успішно подолали 69 претендентів до КГС ВС. З них 39 є суддями (56 %), 13 — науковцями (19 %), 9 — адвокатами (13 %), 8 кандидатів мають сукупний стаж (12 %).

Змалюємо портрет кандидата до Вищого антикорупційного суду (ВАС). 113 кандидатів успішно склали іспит (81 кандидат до першої інстанції ВАС та 32 кандидати до апеляційної палати ВАС). Порівняно з претендентами до ВС, кандидати до ВАС є молодшими, середній вік більшості (61) складає 30—39 років. Із 113 кандидатів 73 є суддями (18 претендують до апеляційної інстанції ВАС, 55 — до першої), 8 науковців (по чотири до кожної інстанції), 24 адвокати (вісім до апеляційної інстанції ВАС, 16 — до ВАС), 8 кандидатів мають сукупний стаж (двоє з них претендують до апеляції, шестеро — до першої інстанції). Серед кандидатів 20 мають науковий ступінь кандидата юридичних наук, 3 — доктора юридичних наук.

Комісія презентувала і детальнішу статистику щодо кандидатів до ВАС. Цей конкурс був примітний великою кількістю кандидатів, які до того суддями не були. Зокрема, було допущено 181 кандидата до участі у конкурсі до першої інстанції (88 суддів (49 %), 22 науковці (12 %), 61 адвокат (34 %) та 10 кандидатів із сукупним стажем (5 %). Успішно склали тестування 108 кандидатів: 60 суддів (56 %), 12 науковців (11 %), 28 адвокатів (26 %) та 8 юристів із сукупним стажем (7 %). Після виконання практичного завдання залишився 81 кандидат: 55 суддів (68 %), 4 науковці (5 %), 16 адвокатів (20 %) та 6 кандидатів із сукупним стажем (7 %).

Результати проходження кандидатами окремих етапів конкурсу до апеляційної палати ВАС є такими. 89 кандидатів було допущено до проходження кваліфікаційного оцінювання: 46 суддів (52 %), 16 науковців (18 %), 20 адвокатів (22 %) та 7 осіб із сукупним стажем (8 %). На наступному етапі залишилось 48 кандидатів: 22 судді (46 %), 11 науковців (23 %), 13 адвокатів (27 %) та 2 кандидати із сукупним стажем (4 %). Зрештою, залишилось 32 кандидати (за результатами виконання практичного завдання): 18 суддів (56 %), 4 науковці (13 %), 8 адвокатів (25 %) і 2 із сукупним стажем (6 %).

Варто зазначити, що 18 січня ц.р. стартували спеціальні спільні засідання ВККС та Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), у ході яких приймаються рішення щодо відповідності декількох десятків кандидатів критеріям доброчесності (моралі, чесності, непідкупності). У разі неприйняття такого рішення кандидат вважається таким, що припинив участь у конкурсі. Саме від того, скільки кандидатів подолають ці спеціальні спільні засідання, залежатиме тривалість етапу співбесід, на яких досліджуватимуться досьє всіх кандидатів до ВАС.

На брифінгу голова ВККС Сергій Козьяков зазначив, що торік Комісія провела 704 засідання. Це результати трирівневого менеджменту (секретаріату Комісії, аутсорсингу та, власне,
членів ВККС). Період, який зараз переживає «велика державна кадрова агенція з особливими функціями», є дуже результативним. Утім, пан Козьяков переконаний, що говорити про певні результати кадрової складової судової реформи поки зарано. Своїми спостереженнями щодо перебігу конкурсів поділився також заступник голови ВККС Станіслав Щотка: менше галасу, більше професійних розмов, а коментарі надходять, як правило, від професійного середовища; більше відповідальних кандидатів, які показують інший рівень підготовки. Він також зазначив, що спочатку будуть відбуватися співбесіди з тими кандидатами до Верховного Суду, які вже брали участь у конкурсних процедурах раніше і до яких у Громадської ради доброчесності (ГРД) немає запитань. Пан Щотка розповів і про співпрацю з національною (в особі ГРД) та міжнародною (уособленою в ГРМЕ) громадськістю. Зокрема, є контакт із новим складом ГРД (щоправда, із нових членів там тільки половина): проводилися зустрічі, є початкова дорожня карта співпраці. ВККС вітає заклики Ради, адресовані кандидатам до ВС, які бажають комунікувати з ГРД, надати свої адреси для забезпечення права на відповідь. «Нас почули», — зазначив заступник голови ВККС, додавши, що емейли кандидатів збираються для того, аби ГРД не направляла до Комісії необґрунтовані висновки.

З «міжнародним компонентом» так тісно Комісії співпрацювати ще не доводилося. Комунікацію з ГРМЕ Станіслав Щотка назвав здоровою. Щоправда, манера роботи «міжнародників» інша: вони не поспішають називати кандидатів недоброчесними, не поспішають зі своїми висновками. Цікаво, що члени ГРМЕ отримали повний доступ до досьє кандидатів до ВАС. Перед цим ВККС запропонувала всім кандидатам підписати відповідний документ-згоду. Такі папірці підписали всі кандидати. Крім того, ГРМЕ надсилала кандидатам опитувальники, які стосувалися їхньої доброчесності. Якщо у «міжнародників» залишились питання до кандидатів за результатами вивчення всіх джерел, їх запрошують на спеціальні спільні засідання, про які ми згадували вище.

Секретар кваліфікаційної палати Комісії Валентина Устименко розповіла, як відбувалась перевірка практичних робіт кандидатів на посади суддів ВС та ВАС, а також, що саме було враховано кожним членом колегії Комісії під час оцінювання робіт. За її словами, члени колегії визначалися, наскільки кандидат обізнаний з повноваженнями суду тієї чи іншої інстанції, враховувалася допустимість, достовірність доказів, їхня оцінка тощо. Важливо, щоб кандидат визначився, які правовідносини підлягають правовому регулюванню.

Член ВККС Тарас Лукаш додав, що практична робота одного з кандидатів до ВАС була оцінена в 0 балів. Комісія довго дискутувала щодо цього, бо робота кандидата була не найгіршою, однак у кінці роботи містився філософсько-світоглядний напис, який не стосувався суті завдання. Фактично та робота вже була ідентифікована кандидатом. Станіслав Щотка розповів, що в межах конкурсу до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду практичні роботи двох кандидатів були оцінені в 0 балів — кандидати (як потім виявилось із числа науковців) підписали свої роботи.

Невтішні новини озвучувались для кандидатів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Як відомо, конкурс до апеляційної палати цього суду було оголошено через рік після оголошення конкурсу до суду взагалі. Відтак, два конкурси знаходяться на різних етапах: уже відомі прізвища кандидатів до першої інстанції Вищого суду з питань інтелектуальної власності, які успішно склали практичну частину іспиту; що стосується конкурсу до апеляційної палати цього суду — наразі відбувається тільки процедура допуску. Сергій Козьяков зазначив, що Комісія має намір синхронізувати ці два конкурси (адже суд не зможе повноцінно запрацювати без апеляційної інстанції). Тобто кандидатам, конкурс для яких був оголошений ще у вересні 2017 року, треба ще трохи почекати. До питання «інтелектуального правосуддя» Комісія повернеться після завершення конкурсів до ВС та ВАС.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA